zondag 22 maart 2015

Airplay: Tips voor draadloze audio speakers

Airplay is een ideale oplossing voor draadloze audio. Veel goedkoper dan bijvoorbeeld een dure Sonos-installatie. Je kunt met een Airport Express elke oude versterker of powered speakersetje draadloos maken. Of gebruik Airplay speakers, dan heb je niet eens een Airport Express nodig. Hierbij een aantal tips.
Met een Airport Express (nieuw a 109,- maar tweedehands kan ook) kan je audio draadloos ontvangen (het alternatief is Bluetooth, zie verderop). Bij de setup koppel je de Airport Express aan je bestaande wifi-netwerk. Bij elk setje luidsprekers in je huis zet je 1 Airport Express. Verbind de audio van de Airport Express naar de versterker/speaker met een kabeltje. Een Airport Express heeft zowel Analoge Audio Uit als Digitale Optische Uit, op dezelfde uitgang. Hifi-freaks gebruiken een optische digitale TOSlink-kabel (en eventueel een externe DAC), dan heb je de allerhoogste kwaliteit. Maar je kan ook gewone analoge kabeltjes gebruiken, klinkt ook prima. Het Airplay-audio-signaal door de lucht is ongecomprimeerd en van topkwaliteit, zonder enig verlies. Dit in tegenstelling tot Bluetooth – dat is altijd gecomprimeerd, maar als daar Apt-X of A2DP op zit wel met hifi-kwaliteit.
Airplay via Airport Express
Kies op je Mac de draadloze speakers door met Alt te klikken op het geluid-icoon rechtsboven in de menu-balk. Op IOS kun je de Airplay speakers kiezen door vanaf onderen naar boven te swipen. Je kunt ook het onovertroffen Airfoil (29 dollar, Mac of PC) gebruiken, die heeft veel meer mogelijkheden, zoals een equalizer, multi-speakers en synchroon geluid bij films (in de media player VLC kun je overigens het geluid ook verschuiven met de toetsen F en G).
Een Bluetooth 4.0 ontvanger met Apt-X zou ook kunnen, dat is geen Airplay, werkt totaal anders, is veel goedkoper, nu ongeveer 40,-, maar doet het ook perfect, heeft alleen iets minder bereik en is (nog) moeilijk te vinden. Heeft denk ik wel de toekomst, omdat dit nog in prijs zal zakken en heel universeel is. Je kan eventueel ook een Bluetooth 3.0 receiver proberen, dat is helemaal spotgoedkoop. Als er maar Apt-X of A2DP op zit, want anders klinkt het bagger. Neem in ieder geval geen Bluetooth 2.0 of lager.
Zie ook het nieuwere artikel over Bluetooth Audio.

Tips als Airplay stottert of uitvalt

  1. Als Airplay opeens stottert na een update van OS X: Systeemvoorkeuren > Netwerk > Geavanceerd > Klik je eigen netwerken aan en klik op de MIN om die te verwijderen. Daarna weer opnieuw verbinding maken met je Wifi en je wachtwoord opnieuw intikken.
  2. Bluetooth uitzetten helpt ook, zeker sinds de OS X update van maart 2015.
  3. Verder kan je je wifi versterken met een extender.
  4. Als je veel buren hebt, check dan ook of je wifi-netwerk op een redelijk vrij kanaal staat. Je kan hier niet blind op varen omdat veel modems op automatisch staan, dus dat vrije kanaal kan nogal wisselen. Je eigen kanaal wisselen kan via Airport Configuratieprogramma. Een vrij kanaal vinden kan door met Alt te klikken op je Wifi-ikoon en dan je muis even stilhouden op de netwerknamen, dan zie je daarnaast op welk kanaal die staan en hoe sterk die zijn. Het kan ook via Wifi-probleemoplossing > Venster > Detecteer (dus meteen naar Venster, je hoeft niet Ga door te klikken bij Introductie)
  5. Een magnetron geeft veel storing op 2,4 Ghz, vooral op kanaal 8, 9, 10, 11.
  6. Je kan je wifi op de nieuwste 5Ghz standaard zetten maar alleen recente Macs en iPhones kunnen daar op, dus dat is vaak geen optie.
  7. Als er teveel storing is kan je ook je netwerk via stopcontacten doen, met Powerline Adapters.

Andere voordelen Airport Express

  • Je kan je printer ook tegelijkertijd op de Airport Express aansluiten via USB, zodat je draadloos kan printen. Helaas kan je er geen harddisk op aansluiten.
  • Er zit een ethernet-aansluiting op, zodat je bijvoorbeeld op vakantie een tijdelijk draadloos internet kan maken, als er een ethernet-aansluiting ligt.
  • Of maak van any gewone modem een draadloze modem.
  • En je kan ‘m ook gebruiken als wifi-extender.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten