donderdag 5 maart 2015

Elephone P6000 review – overstappen van IOS naar Android?


Elephone P6000


Ze lachen me uit thuis. Ik ga het nooit redden om langer dan één dag een Android te gebruiken. Ondertussen azen ze op mijn iPhone 6. Toch ga ik het weer eens proberen. Driemaal is scheepsrecht. Ik ben nieuwsgierig en ik heb een Android nodig om apps en websites te testen. Mijn eerste Android was een vreselijk gedrocht, mijn tweede was een best wel aardige Huawei. Zie hier mijn blog destijds: overstappen van IOS naar Android. Maar de GPS werkte daar niet op en bovendien is dat merk alweer te duur geworden. Dus het werd een Elephone P6000. Een Chinese El Cheapo met top specs.
Op papier een topper. Met 5 inch HD scherm (iets groter dan een iPhone 6, met bijna net zoveel pixels: 1280×720), 3G/4G met alle frequenties, 16GB/2GB ROM/RAM, nieuwste Android 4.4.4 met gratis update naar Lollipop, 64 bits snelle Quad Core processor, Bluetooth 4, goede camera’s enzovoorts. En dat alles voor maar 130,-!  Inclusief verzendkosten! Deze specs krijg je nergens onder de 250 euro. Uniek dus. De hype rondom de One-Plus-One, de Chinese flagship smartphone, laat ik aan mij voorbijgaan, want die is wel veel beter, maar met zijn 300 euro ook veel duurder dan deze Elephone. En nauwelijks aan te komen. Anyway, de Elephone P6000 besteld als pre-order bij de Chinese webwinkel Focalprice.com en keurig  ontvangen, na ongeveer 4 weken.
Maar is het wat?
elephone p6000 review
Kort gezegd: jazekers. Wat een topding. Amazing. Lekker groot scherm, niet zo mooi als een iPhone, maar ja, wat wil je voor die prijs! En alles werkt prima en snel. De tijden van de Chinese namaak-iPhones, die verschrikkelijke dingen van een paar jaar geleden, waar je eigenlijk niet eens mee kon bellen, laat staan sms-en, te belachelijk voor woorden, die tijden zijn definitief voorbij. Dit is gewoon prima te doen.
Dankzij Google’s Android natuurlijk, want zonder dát was die gigantische Chinese smartphone-industrie nooit van de grond gekomen. Op deze P6000 geen bloatware, dit is bijna stock-Android, en dat is wat wij Westerlingen willen. Met in februari (inmiddels alweer juli) de update naar Android 5.0 (5.1 inmiddels) Lollipop, best wel bijzonder.
Maar in het begin is het toch altijd weer schrikken, dat Android. Lelijke typografie, afschuwelijke iconen, vreemde onduidelijke dingen in de bediening allemaal, de haren rijzen je te berge. Maar daar kan Elephone niks aan doen, en je moet gewoon stug doorzetten, dan kom je er langzaam wel, en dan kom je zelfs verrassingen tegen die beter zijn dan IOS.
7 Jaar geleden hadden we nog nooit van pinch-to-zoom gehoord, swipen bestond niet eens. Wat een revolutie was dat. Allemaal schaamteloos van Apple gejat. En nu dus op elke Chinese El Cheapo phone.

Elephone P6000 in het Nederlands: Android kan geen interpunctie bij dicteren?

Meteen Nederlands maar als taal ingesteld: systeem, spellchecker, autocorrectie, spraak-naar-tekst. Alleen spraakbediening kan niet in het Nederlands (net als op IOS overigens). Dus je kan niet zeggen: “Bel die-en-die” (in het Nederlands, in het Engels kan het wel). Maar een zoek-commando voor internet gaat perfect in het Nederlands, en dicteren ook. Net als op IOS. Hij kan alleen geen interpunctie. Nogal logisch dat vrijwel niemand dat dicteren gebruikt. Zonder interpunctie heeft dicteren weinig zin: dan ben je zo lang bezig met je komma’s, punten, hoofdletters, nieuwe regels en smileys, dan had je het net zo goed alles kunnen intikken. Misschien met Lollipop? Even afwachten en blijven hopen dan maar. IOS heeft het al wel. De volgende woorden zouden dan toch op zijn minst moeten werken bij dicteren:
Komma, punt, nieuwe regel, uitroepteken, vraagteken.En als we toch bezig zijn: dubbele punt, puntkomma, smiley, frownie, hoofdletter.
Zoiets. Valt wel mee toch, beste Google-übernerd-programmeur? Appeltje-eitje toch? Twee regeltjes programmeren! En in het Engels heb je ‘m al, toch? Of moeten we hier 4 jaar op wachten?

Swiftkey!

Swiftkey, een gratis app, heeft alles qua toetsenbord: voorspellende tekst (in het Nederlands, dat had je op de iPhone niet eens, nu wel trouwens), swype (tikken zonder je vingers op te tillen), meerdere talen tegelijk, autocorrectie, toetsenbordjes aanpasbaar, thema’s kiezen. Wat een top-app! Wel ff wennen, bijvoorbeeld aan de plek van de cijfers. Maar eigenlijk wel beter zo. Op IOS gebruik ik dat Swiftkey niet eens. Geen behoefte aan… dat zegt ook wel wat.

Hardware

Terug naar de hardware van de Elephone P6000. Multi-touch bediening: perfect. Snelheid: prima. De prachtige subtiele visuele Apple-dingen zitten hier natuurlijk niet op. Is ze vergeven. Batterij: goed. Opladen gaat langzaam. Het oplaadsnoer deed het niet, maar zo’n standaard USB-snoer heeft iedereen nog wel liggen. Video en Youtube: perfect. Audio: klinkt prima. Met allerlei extra instellingen die je op IOS niet hebt, zoals een equalizer voor Spotify. Wifi: goed, maar de nieuwste versie (n?) ziet hij niet, wat een iPhone 5/6 wel kan. Bluetooth 4: super, inclusief hoge kwaliteit audio. Dual SIM: heeft een iPhone niet. De back cover kan je er gewoon af- en opklikken om de SIM-kaarten en SD-kaartje erin te doen. Zo heb je 48GB voor nog geen 10 euro extra! Verwijderbare batterij: heerlijk. Voor de prijs van een nieuwe batterij in je iPhone heb je hier je hele telefoon (!!!). Glazen voorkant, plastic achterkant: prima, maar er zat al wel heel snel een barst in, dus het is geen Gorilla glass.
5 inch is precies goed. Net ietsje groter dan een iPhone 6, en vrijwel even scherp. De drie Android buttons zitten op het aanraakscherm. Fysieke knoppen ontbreken, op volume en aan-uit na. Prima, kunnen die ook niet kapot. GPS werkt, dus niet alleen Glonass (standaard voor Rusland en China), maar ook de Europese / Amerikaanse. Camera: met veel licht best okee, maar met weinig licht een stuk minder. Oordeel zelf hieronder! Je houdt in ieder geval genoeg budget over voor een aparte top-camera. Syncen kan via Dropbox of Google Drive. Beter en sneller dan iCloud, en werkt ook met je video’s.

Software: Android vs IOS

Internet: Chrome doet het uiteraard perfect. Gek dingetje: de standaard browser is ook van Google, maar totaal anders dan Chrome. Dat soort dingen begrijp ik niet. Open tabs zie je als je naast de url op het getalletje tapt. Swipe ze naar de zijkant om ze te sluiten. Previous en Next Tabs gaan door te vegen over de url: geniaal. Previous qua browser-geschiedenis gaan met het Back-knopje onderaan (links? rechts? dat weet je nooit op Android!). iPhone-gebruikers haken nu al af, maar dit kan je allemaal overwinnen, als je maar doorzet. Denk gewoon aan die 700 euro die je aan het besparen bent. Hou dat beeld vast.
Kalender: functioneel, maar wel heel lelijk. Ander appje dan maar? Email: erg lelijk allemaal. Gmail dan maar? Die is mooier, maar die kan geen gecombineerde inbox tonen? Krijgen we nou? Dikke fail! Je wil natuurlijk wel al je email-accounts tegelijk tonen, wat is DIT nu weer? Of ben ik nu een zeikerd? Maar er is vast wel een mooie, goede Mail-app te vinden, toch? En hoezo zijn die Gmail-app, de Android Mail en de nieuwe Inbox (alledrie van Google) zo totaal verschillend??! En voor die Inbox heb je een _invite_ nodig?? En in Inbox kan je niet meer swipe-to-delete doen?? En Inbox kan niet meerdere accounts tegelijk??? En je kan je uitgaande server niet delen met andere accounts????  Ja, zo krijg je nooit IOS-2-Android switchers! Op IOS kan je emailen!
Fotobewerking: soms beter dan op een iPhone, bijvoorbeeld Vignet, dat zit hier veel handiger in elkaar, of een foto van een object, zodat je eromheen kan kijken: nog nooit gezien op een iPhone. Erg geinig.
De app Lazy Swipe geeft shortcuts, bijvoorbeeld voor WiFi of data. Beter dan op IOS alhoewel je zelf zo’n app moet gaan zoeken en moet downloaden. Je mist Reachability, dat hebben ze niet op Android. Maar Spotify, Whatsapp, Dropbox, Chrome, Blendle, Bankieren, Buienradar, Buienalarm, Weather, Facebook, IMDB, My t-Mobile, QR reader, Shazam, Soundhound, NPO Uitzending gemist, OV Reisplanner, Thuisbezorgd, Iens, Trip Advisor, Car2go, Uber, AirBnB, Skype, DJay2, Amplitube, Heartrate (om er maar een paar te noemen): die zijn er allemaal in de Google Play Store, daar heb je geen IOS meer voor nodig. Waar dan nog wel voor? Okee, komt-ie:
Visual Voicemail. iMessage. Hand-off. iCloud. Airdrop. Airplay. Find my iPhone. Find my friends. iMovie. PassBook. Apple Pay. Apple Maps. Tidesplanner. Allemaal met unieke functies die je denk ik erg gaat missen. En ik heb 6 notes-apps geprobeerd, maar die zijn allemaal niks – ik mis Notes enorm, en hoe simpel is dat nou helemaal? En ik mis mooi design, in talloze details. Tja, maar heb ik daar allemaal 700,- extra voor over?

Wel GPS, geen kompas

GPS doet het goed, na een update door Google Maps. Er is alleen geen kompas: je kan niet in Google Maps richtinggevoelig om je heen kijken, zoals op een iPhone. Spelletjes zoals racen en vliegen doen het wel gewoon,  en het scherm auto-kantelen ook, dus díe G-sensor of accelerometer is wel aanwezig(?!).

Screenshotjes

De iPhone 6 heeft iets meer pixels, maar met een iets kleiner scherm. Die weer-widget op Android is natuurlijk veel mooier en beter en handiger, net als de Google Search Bar bovenaan. Kan geen iPhone tegenop.
Maar in het icoon van Calendar staat niet de datum en de dag. Het getal met ongelezen mailtjes in je Mail-icoon ontbreekt. Dat soort dingen. Significante details. Die iconen op een iPhone zijn zoveel mooier en functioneler: zelfs de secondenwijzer loopt op het klok-ikoon! Kijk maar eens, je gelooft je ogen niet! Helaas hebben ze bij Android geen maniakale malloten als Steve Jobs of een Scott-Forstall-met-zijn-vergrootglas. Maar die sloegen wel een deuk in het universum!

Kortom

Wat een topding. En wat supergoedkoop. Hoe is het mogelijk. Supercompleet, alleen geen kompas. En de camera is iets minder. En geen Gorilla Glass. En hij doet de allernieuwste snelste wifi-n-standaard niet. Maar zo bespaar je per gezin wel ff 4 x 700 = 2800,- euro, elke 2 jaar! IN DA pocket!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten