zondag 30 november 2014

Grotere letters in Apple Mail Yosemite en Mavericks

Het is en blijft een enorme ergernis in Apple Mail op OS X Yosemite en Mavericks: veel te kleine letters in mailtjes afkomstig van Windows. De default font-size kan je instellen in Mail, maar niet bij HTML mail (opgemaakte mail). En Font size=1 betekent blijkbaar op Windows heel wat anders dan op de Mac. Ook in 2014 nog steeds. Gaat lekker met die standaarden!
Vroeger, omstreeks 2013, kon je het nog oplossen met de Terminal, dan plakte je dit in voor grotere letters:
defaults write com.apple.mail MinimumHTMLFontSize 16
Maar dat werkt sinds Mavericks ook al niet meer. Dat commando betekent opeens iets geheel anders: namelijk grotere letters in het bericht dat jij STUURT, en niet van het bericht dat je ONTVANGT. Appeltje-plus kan je nog wel tikken (Cmd-+), voor grotere letters, maar dat blijft heel irritant.

Maar zo krijg je wél grotere letters!

Tik in de Finder Cmd-Shift-G (Ga naar) en plak dit:
/Applications/Mail.app/Contents/Resources/Message.css
Daar zie Message.css staan. Dat open je met Tekst Editor, of met een andere editor zoals Sublime Text. Plak daar aan het einde dit bij:
font[size="1"],
font[size="2"],
font[size="3"] {font-size: 1.3rem !important;}
font {font-size:1.3rem }
Bewaar. Verander eventueel die 1.3rem naar nog iets groters, bijv 1.5rem. Als je niet kan bewaren (geen rechten) dan bewaar je het op de Desktop en sleep je het weer terug in de map waar het vandaan kwam. Mail ff afsluiten en opnieuw starten. Walla!
Jammer dat er nog geen min-font-size bestaat in CSS. Nog steeds niet, in 2014! Zou nou eens handig zijn, bij Responsive Webdesign. Zal wel weer jaren gaan duren… En die vierde regel kun je eventueel weglaten, maar bij mij was dat toch nodig
Meer informatie over diverse oplossingen vond ik hier, overigens na het doorploegen van tientallen andere artikelen: http://apple.stackexchange.com/questions/157104/can-i-increase-the-minimum-font-size-of-text-when-reading-html-messages-in-mail
En die gekke REM (een relatieve em, maar dan relatief met de Root) heb ik hier vandaan: http://www.sitepoint.com/new-css3-relative-font-size/

Wifi extender / repeater: Edimax N300 review

Als je wifi-bereik slecht is, of niet helemaal okee werkt (bij wie niet) kan je dat drastisch verbeteren met een wifi extender, ofwel wifi repeater. Bij mij thuis bijvoorbeeld had ik op de ene hoek van de bank redelijk bereik, op de andere hoek niet. En ik heb maar een klein huis. Kan je nagaan. Ik heb ook niet echt veel dikke muren en de wifi modem hangt ook nog eens op een redelijk centrale open plek. Dit probleem zou dus wel eens bij heel veel mensen voor kunnen komen.


Na een zoektocht kocht ik bij Conrad.nl een Edimax N300 WiFi repeater Air met app: in hun omschrijving: een Geavanceerde WiFi-repeater met nachtmodus, smartphone-app en gastnetwerk. Breid heel eenvoudig je draadloze internetverbinding uit met deze kleine WiFi-repeater.

Kost maar 35 eu, is inderdaad heel klein, er zitten geen draden aan, kan direct in een stopcontact. Ideaal dus, en: het werkt! Setup was heel eenvoudig. Nu heb ik overal weer bereik, en het internet is ook sneller en stabieler. Ik helemaal blij.

Alleen raar dat ik nu twee netwerken heb: de extender heeft een apart netwerk aangemaakt. Ik dacht dat het ding mijn bestaande netwerk gewoon zou versterken. Gek genoeg hoefde ik mijn Airplay-ontvanger (voor de stereo) niet aan te passen, die staat nog op het oude netwerk, maar ontvangt het nieuwe ook. Geen idee hoe, maar nog steeds ideaal dus. En ik nog steeds blij.

Het enige echte minpunt was de App: die heeft een belachelijk slechte interface. Onbegrijpelijk. Hoe krijgen ze het voor elkaar, anno 2014. Je hebt de App nodig om de nachtmodus in te stellen, maar dat is voor een normaal mens vrijwel onmogelijk. We hebben het dus over het instellen van een klokje. Op een smartphone. How hard can that be?

Anyway, mijn oplossing is: 's nachts de stekker eruit.




zaterdag 15 november 2014

Computernaam verandert steeds – OS X Yosemite

Mijn computernaam verandert steeds sinds OS X Yosemite: MacBook (2), en een paar dagen later MacBook (3) enzovoorts. De computer ziet zichzelf al in het netwerk staan en hernoemt zichzelf. Zo is het op te lossen:

Systeemvoorkeuren > Energiestand > VINK UIT: Schakel sluimerstand uit voor wifi netwerktoegang (jammer, want dit was natuurlijk wel handig)

En dan kun je je Computernaam weer wijzigen bij Systeemvoorkeuren > Delen.